Høgni Hoydal spyr um royndarfiskiskap á Føroya Banka

Lagt út ÓML
Lagt út ÓML 2 år ago
Updated 2022/08/17 at 12:40 PM

Tingmaðurin og formaður í Tjoveldi og fyrrverðandi fiskimálaráðharri Høgni Hoydal setur fleiri viðkomandi spurningar eitt nú: Hvør er ítøkiliga lógarheimildin til, at landsstýrismaðurin hevur býtt dagar til royndarfiskiskap á Føroyabanka til fiskifør, sum ikki brúka dagarnar, men selja teir víðari?

Árni Skaale, landsstýrismaður í fiskivinnumálum skal svara fyrispurninginum um heimildir, býti, fiskiskap og keyp/sølu í samabandi við royndarfiskiskap á Føroyabanka

Spurningar:

  • 1.Hvør er ítøkiliga lógarheimildin til, at landsstýrismaðurin hevur býtt dagar til royndarfiskiskap á Føroyabanka til fiskifør, sum ikki brúka dagarnar, men selja teir víðari?
  • 2.Hvør er sakliga grundgevingin fyri, at landsstýrismaðurin gekk ímóti vísindaliga tilmælinum frá Havstovuni og hækkaði tilmælta fiskidagatalið?
  • 3.Hvør er sakliga grundgevingin og líkareglan í avgerðini um, at landsstýrismaðurin ásetti 150 fiskidagar til línuskipini í bólki 3 og 150 fiskidagar til útróðrarbátarnar í bólki 4, men bert 30 dagar til smærru útróðrarbátarnar í bólki 5 (sum høvdu havt 30 dagar í fleiri ár frammanundan)?
  • 4.Hvørji ítøkilig fiskifør í bólki 3 og bólki 4 hava fingið fiskidagar á Føroyabanka í 2022, og hvussu nógvar fiskidagar hevur hvørt fiskifar fingið, og hvussu nógvar fiskidagar hava tey brúkt?
  • 5.Hvørji av hesum hava verið til fiskiskap seinasta árið og lúka treytirnar í sjófeingislógini um at vera skrásett, hava siglingarloyvi, veiðiloyvi og fiskiloyvi?
  • 6.Hvussu nógvir fiskidagar eru avhendaðir og seldir millum fiskiførini, og ítøkiliga frá hvørjum fiskifari til hvat fiskifar og fyri hvussu nógvan pening?

Viðmerkingar:

Í apríl mánaði í ár boðaði landsstýrismaðurin frá, at royndarfiskiskapur skuldi økjast á Føroyabanka í eini serskipan. Í kunngerð varð ásett, at 150 dagar skuldu útskrivast til fiskifør í bólki 3 (línuskip), 150 dagar til bólk 4 (útróðrarbátar), meðan smærri útróðrarbátarnir í bólki 5 fingu 30 dagar – sama fiskidagatal, ið teir høvdu havt í mong ár frammanundan. Eisini varð ásett, at fiskidagarnir í bólki 3 og 4 vórðu býttir út á fiskiførini í hesum bólkum, men kundu avhendast. Tí verður spurt, við hvørjari heimild hetta varð gjørt, og hvørjar sakligar grundgevingar og viging av líkaregluni í fyrisitingarrættinum lógu til grund fyri at ganga ímóti vísindaligu tilmælunum frá Havstovuni og at gera eitt slíkt býti millum bólkar og eigarar av fiskiførum í húkafiskiskapi.  
 
Eisini verður spurt, hvørji fiskifør hava fingið útskrivað fiskidagar, um tey eru í vinnu og lúka treytirnar, og hvør veruliga hevur fiskað – harundir hvørjir fiskidagar eru avhendaðir/seldir ímillum.

Share this Article
Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *